“4. Ulaşılabilirlik Bölgesel Paylaşım Toplantıları Karadeniz Bölgesi” toplantısı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Türkiye Belediyeler Birliği işbirliğinde 18 Şubat 2012 tarihinde Trabzon Grand Zorlu Hotel’de yapıldı.
Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Sayın Dr. Aylin Çiftçi, Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Genel Sekreter Yardımcısı Sayın Cevdet Sökmen ve Trabzon Valisi Sayın Recep Kızılcık’ın açılış konuşmalarını yaptığı toplantı Karadeniz Bölgesindeki Valiler, Vali Yardımcıları, Belediye Başkanları, Belediye Başkan Yardımcıları, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlerinin katılımıyla gerçekleşti.
Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Genel Sekreter Yardımcısı Sayın Cevdet Sökmen konuşmasında engellilerin toplumun bir parçası olduğunu hatırlattı. Ülkede 8,5 milyon engellinin yaşadığını ifade eden Sökmen, engelli vatandaşlar için gerekli tedbirlerin alınmasında ilgili kamu kurum ve kuruşlarına görevler düştüğünü kaydetti. İyi uygulama örneklerinin paylaşılması ve yaygınlaştırılması için bu tip paylaşım toplantılarının önemine değindi. Sökmen, "Engelli bireylerin sorunlarının çözümü hepimizin sorumluluğundadır. " dedi.
Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Sayın Dr. Aylin Çiftçi konuşmasında, öncelikli gündemin ulaşılabilirlik olduğunu belirterek, Özürlüler Kanunu’nun 2005 yılında çıktığını belirterek, “Daha önce İmar Kanunu olmasına karşın 2005 yılında çıkan Özürlüler Kanun ile yerel yönetimlere ve bütün kamu kurumlarına çok ciddi sorumluluk getirildi. Umuma açık hizmet veren her türlü yapılar, açık alanlar, binalar ve toplu ulaşım araçları 2005 yılından itibaren yedi yıl içinde özürlülerin ulaşabilirliğine uygun duruma getirilmesi gerekmektedir. Bu süre Temmuz 2012’de doluyor.” dedi.
Ulaşılabilirlikte gerekli çalışmaları yapmayan yerel yönetimlerin Temmuz 2012’den sonra özürlülerle yasal olarak karşı karşıya geleceklerini ifade etti.
Trabzon Valisi Sayın Recep Kızılcık, insanı yaşat ki devlet yaşasın anlayışından yola çıktıklarını belirterek “Artık hem vicdani hem de kanuni sorumluluk gereği bu düzenlemelerin yapılması elzemdir. 2005’ ten bu yana oluşan farkındalığın kılavuz yol yüzeyleri, hissedilebilir yüzey uygulamaları, körler için kabartma uyarı levhalalarının, engelli yönlendirme ve kabartma kat planları ile artmasıyla daha yaşanılabilir şehirlerin kurulması için ciddi adımlar atıldı” dedi.
Toplantı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakanlık Müşaviri Sayın Ayhan Metin’in başkanlığında oturum ile devam etti. Bu ilk oturumda bir ortopedik özürlünü şehirde yaşadığı zorlukları Sayın Ayhan Metin, bir görme özürlünün şehirde yaşadığı sıkıntıları da Sayın Kenan Önalan örnekler vererek anlattılar. Ardından “Türkiye’de Ulaşılabilirlik Mevzuatı” konusunda Sayın Emine Özcan, “Ulaşılabilirlik Kavramı ve Önemi” ve “Binalarda ve Açık Alanlarda Ulaşılabilirlik” konularında Sayın Dr.Deniz Çağlayan Gümüş ve “Toplu Taşıma Hizmetlerinde Ulaşılabilirlik” konusunda da Y.Mümar Müberra Kavak bilgi verdi.
Toplantının öğleden sonraki oturumunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığının İmar yetkileri hakkında Şube Müdürü M.Sait Yanmaz bilgi verildikten sonra Trabzon Belediyesi çalışmaları ile ilgili Park ve Bahçeler Müdürü Fatih Erol ve Samsun Büyükşehir Belediyesi çalışmaları ile ilgili Fen İşleri Daire Başkanlığı Kontrol Mühendisi Atilla Arıcı yaptıkları hissedilebilir yürüme yüzeyleri, kabartma levhalar, hissedilebilir yüzey uygulamaları, harita ve kat planı yerleşkesi hakkında bilgi verdi. Daha sonra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Uzmanı Dr. Deniz ÇAĞLAYAN GÜMÜŞ’ün Ulaşılabilirlik Tespit Formları hakkındaki bilgilendirme sunumu ile tamamlanan toplantının ardından Trabzon’da yapılmış olan uygulamaların incelendiği teknik gezi yapıldı.