web
stats
HİSSEDİLEBİLİR YÜZEY ÇALIŞTAYI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi engelli vatandaşların hayatını kolaylaştıracak projelerini ve çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Büyükşehir, görme engelli vatandaşlar için hazırlanan Hissedilebilir Yüzey Çalıştayı’na ev sahipliği yaparak konu ile ilgili projeleri uygulamalı olarak tanıtacak.

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi görme engelli vatandaşlar için hazırlanan Hissedilebilir Yüzey Çalıştayı’na ev sahipliği yapıyor. Bu çalıştay kapsamında Türkiye’de ilk defa İstanbul’da başlatılan ancak standart oluşturma çalışmaları süren uygulamalar Başbakanlık Özürlüler İdaresi ile uzmanların onayına sunulacak.

 

Görme engelli vatandaşlara yönelik, ulaşımda ve yönlendirmede temel ilkelerin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilen Hissedilebilir Yüzey Çalıştayı’nın birincisi Başbakanlık Özürlüler İdaresi tarafından Ankara’da yapılmıştı. Nihai kararların verileceği çalıştayın ikincisi; İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Öğretim Üyeleri, TSE, Bakanlıklar, Belediyeler ve STK’ların da katılımı ile yapılacak.

 

Hissedilebilir yüzey uygulama; görme engelliler için yere döşenen kubbe kabartmalı taşlar,  tehlike uyarı kılavuz yol yüzeyleri, kauçuk malzemeleri, beyaz baston ile izlenebilecek yürüme yollarının hazırlanmasını kapsıyor.

 

Çalıştayda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin konu ile ilgili projeleri ve ana arterlerde yapmış olduğu uygulamaların tatbikatı yapılacak ve standartlar belirlenecek.

 

Birinci çalıştayda, taş şekil ve ebatları belirlenmişti. İkinci çalıştay da ise bu taşların yüzeye, asansör girişlerine, merdiven başlarına, metrolara, otobüs duraklarına, sinyalli kavşaklara nasıl uygulanacağı, görme engellerin de katılımıyla uygulamalı olarak tespit edilecek.

 

Çalıştay kapsamında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kadıköy-Kartal Metrosu Kozyatağı istasyonda, toplu taşıma araçlarına ulaşım yollarında uygulanan hissedilebilir yüzey uygulamalar gezilecek.