web
stats
ENGELSİZ CAMİİ, ENGELSİZ İBADET
Engelsiz Camii, Engelsiz İbadet

Hissedilebilir Engelsiz Camiiler

 

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, camileri engellilere uygun hale getirmek için proje başlattıklarını duyurdu.

 

Görmez, bu kapsamda her ilde en az birkaç camiye, görme engelliler için hissedilebilir yürüme yüzeyleri uygulaması yapılacağını belirtti.

 

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, camilerin inşası sırasında engelli vatandaşların unutulmasının büyük bir kusur olduğunun altını çizdi. Engellilerin hayıtını kolaylaştırmanın toplumsal bir farz-ı kifaye olduğunu vurgulayan Görmez, “Bu işi devlet yapmadığı zaman, bireyler özveri ile sadece Allah rızası için, hak olduğu için yapmadığı zaman toplumun tüm bireyleri bundan sorumlu olur.” diye konuştu.

 

Görmez, her şehirde en az birkaç camiyi her türlü engelli vatandaşın ulaşarak rahatça ibadet edebileceği hale getirmek için Engelsiz Erişilebilir Cami projesini bir seferberlik ruhu ile başlattıklarını aktardı.

 

CAMİLER İÇİN ENGELLİLERE YÖNELİK STANDARTLAR BELİRLENDİ

 

Türkiye’de yaklaşık 8 milyon engelli bulunduğuna dikkat çeken Görmez, “Camiler yapılırken bugün yaklaşık 8 milyonu bulan engelli kardeşlerimizi yok saymak başta Diyanet olmak üzere hepimizin kusurudur. Bundan böyle her il ve ilçede en az bir veya birkaç cami olmak üzere camilerimizin şu standartları taşıması zorunlu olacak: Ortopedik engelliler için özel asansör, tekerlekli sandalye ile camiye giriş ve saf tutabilme, engelli tuvaleti, görme engelliler için izli yollar, özel dokuma halılar, iç ve dış engelsiz alanlar ve yönlendirme işaretleri, işitme engelliler için sesi yükselten loop induction sistemi, hutbe yazı projeksiyon sistemi ve ezan uyarı ışıkları. Ayrıca işitme engelliler için caminin minaresine led ışık sistemi ile vakit, Cuma, bayram ezanlarının görsel olarak algılanması sağlanacaktır. Camilerde görme engelliler için, hissedilebilir yürüme yüzeyleri bulundurulacaktır. Bu sayede cemaat camide rahatça saf tutabilecektir.” şeklinde konuştu.

İstanbul/ Tuzla Çiçekçiler Camii ve Kocaeli  / Gebze Mehmet Akif Ersoy Camii engelleri TAYNEKS ' in tecrübesi ile aşmıştır.